Inga produkter
Den här blöjan är lika enkel som en engångsblöja. Det enda som skiljer är att den här lägger du i tvättmaskinen i stället för att bära ut i soporna. Smidig som dagisblöja.
Allt-i-två blöja består av två delar - ett skal och ett inlägg. Man kan använda olika inlägg i samma skal.
Blöjan kan användas som natt- och dagblöja, samt är lämplig som dagisblöja.
Om du är intresserad av AI2 blöja rekommenderar vi gDiapers. gDiapers är en unik blöja för att den kan användas både som engångsblöja och tygblöja. Engångsinlägg stoppas i skalet och håller barnet torrt i upp till 4 timmar. Engångsinläggen är t.o.m komposterbara och kvalificeras som miljövänliga.
Endast gDiapers har ett vattentätskick, som kallas pouch. Pouchen gör det möjligt att skalet håller sig torrt vilket bidrar till mindre tvätt.
Den här blöjan liknar allt i ett-blöjan, men du lägger själv i det uppsugande inlägget. Fördelen här är att du kan anpassa hur mycket inlägg du vill ha utifrån t ex om ditt barn kissar mycket eller lite, ska ha på sig blöjan en kortare eller längre stund osv. Blöjan torkar också snabbare eftersom du plockar ur inlägget vid tvätt. Kanske den mest populära blöjtypen i dag.
Den här blöjan har ofta en god uppsugande förmåga, men saknar det yttersta lagret (lager 1) och behöver därför en byxa utanpå. Dagtid kan man ha en tunnare formsydd blöja, och nattetid en tjockare. Vissa blöjor har en ficka där man kan stoppa in ett extra inlägg vid behov. Oftast av naturmaterial. Populär som nattblöja ihop med ullbyxa utanpå då den suger upp bra.
Vikblöja är den klassiska tygblöjan. Många använder vikblöjor den första tiden med en nyfödd när man behöver byta ofta eftersom det är både enkelt och ekonomiskt, men man kan använda vikblöjor hela perioden. En prefold är mindre än en vikblöja och sydd i flera lager (ofta 2-3). Man kan lite förenklat säga att den är som en ihopvikt vikblöja och kan användas som en sådan till en nyfödd, som en limpvikning till ett större barn eller som inlägg i t ex en pocketblöja. Vanliga material är bomull och bambu. Vikblöjor och prefold behöver båda en blöjbyxa.
Används tillsammans med blöjor som saknar det yttre skalet (lager 1) och skyddar mot läckage. Blöjbyxor gjorda av PUL är tunna och smidiga och knäpps vanligen med knappar eller med kardborre. Pul är ett laminerat tyg som förhindrar läckage, men som samtidigt andas.
Ullbyxor finns i flera olika modeller, både de som knäpps (en så kallad ullwrap) och de som dras upp som vanliga byxor. Ullbyxor ”kuras” ibland med lanolin (ullfett) och blir då täta och läckagesäkra. Ullbyxor har den stora fördelen att du bara behöver tvätta dem ca varannan eller var tredje vecka. Däremellan behöver de bara luftas då ullen är tämligen ”självrengörande”. De andas mer än Pul och är bra på att hålla temperaturen behaglig i blöjan.
Ja, det är en smaksak. Olika system passar olika föräldrar, precis som olika märken passar olika barn (beroende på kroppsform etc). Jag rekommenderar att du börjar med att köpa ett fåtal av de du är nyfiken på och prova dem innan du beställer en större mängd.
Tänk på att en tygblöja om dagen innebär att du minskar sopberget med 365 blöjor per år.