Tygblöjor finns i flera olika material. Men vad är bäst? Vad ska jag välja till mitt barn?

Vanliga material i blöjbyxor är, som jag nämnt tidigare, PUL och ull. Andra material är t ex fleece och minky. Ull är det material som andas bäst.

Den uppsugande delen (inlägg, formsydd blöja, vikblöja etc) består ofta av naturmaterial, såsom bomull, bambu och hampa. Bambu och hampa är miljövänliga alternativ till bomull och har god uppsugningsförmåga, vilket gör dem populära i blöjor. Inlägg som inte ligger direkt mot huden kan också innehålla någon form av konstmaterial, t ex mikrofiber som har god uppsugningsförmåga och torkar snabbt.

Det skikt som ligger närmast huden består antingen av ett naturmaterial (ofta bomull eller bambu) eller ett funktionsmaterial som släpper igenom kisset men gör att ytan känns torr mot barnets rumpa. Vanliga tyger för att hålla barnet torrt är fuskmocka, dryliner, fleece (en tunnare fleece än den vi brukar hitta i vanliga tygaffärer) och coolmax.

Vad man föredrar är en smaksak:
Med naturmaterial blir det blötare för barnet – en fördel tycker vissa, en nackdel tycker andra. Man kan också välja naturmaterial för att det känns bäst att ha närmast barnets hud.
Funktionsmaterial, å andra sidan, leder bort kisset, vilket många föredrar.
Vissa barn kan tåla naturmaterial, men inte funktionsmaterial, andra tål inte vätan utan trivs bäst med ett torrskikt i blöjan. Det är också skillnad på de olika funktionsmaterialen. Där en del upplever fleece som mjukt och gosigt, kan andra tycka att det blir lite väl varmt och instängt. Coolmax är ett tyg som passar många då det inte är lika tätt som fuskmocka och fleece. Det leder bort fukten och användes också i t ex sportkläder.

Engångs eller tvättbara? Det behöver inte vara antingen eller. Man kan börja med att använda tygblöjor hemma och engångs när man är borta. Eller tygblöjor på dagen och engångs på natten. Eller tygblöjor när barnet mår bra och engångs när magsjukan går i familjen.

Läs mer -> hur tvättar man tygblöjor?