Så var det det här med tvätten

Alvehamns skal och pocket-blöjor: tvättas i 60 grader
GroVia skal: tvättas i 60 grader
Muksut AIO, pocket och skalblöjor: tvättas i 60 grader
gDiapers skal och pouch: tvättas i 40 grader
Alla inlägg: tvättas i 60 grader

Ungefär två gånger i veckan brukar vara lagom att tvätta (var tredje dag). Det finns inte ett rätt sätt att tvätta blöjor på, men ett vanligt tillvägagångssätt är såhär:

Kissblöjor kan du lägga direkt i tvätten. De behöver inte sköljas, även om en del föredrar att göra det.
Bajsblöjor tömmer du först i toaletten om det är fast eller sköljer av om det är amningsbajs.

Har du pocketblöjor kan du ta ur inläggen innan du lägger allt i maskinen (eller så får de själva leta sig ut ur blöjan när de tvättas).

Fyll maskinen om du vill vara miljövänlig. Passa på att tvätta tvättlappar, underkläder och badlakan samtidigt om du inte får en full maskin blöjor.

Alla blöjor och inlägg tvättas med oparfymerad tvättmedel, tvättmedlet får inte innehålla zeoliter, exempel på detta är ICA Basic Kulör, Ocean Dybbeldryg som du kan hitta på Granngården, Garant Såklart, Grumme och Coop Sensitive. För ett mer miljövänligt användande så är det bästa att hängtorka men blöjorna går bra att torktumla på låg värme. Använd aldrig sköljmedel. I stället kan du, om du vill, tillsätta lite ättika i sköljmedelsfacket.

Välj gärna förtvätt utan tvättmedel för att skölja ur blöjorna ordentligt först.
Hängtorkning är bäst för miljön. Vill du kan du torktumla dem 5 minuter först så att de fluffar till sig litegrann (gäller t ex en del formsydda blöjor).

Om du får fläckar i en blöja, och fläckarna stör dig, finns det några smarta knep:
- Häng helt enkelt blöjan på tork i solskenet. Sol kan göra underverk.

Hur förvarar man blöjorna före tvätt?
En öppen och luftig förvaring kan faktiskt lukta mindre än en sluten sådan. Prova er fram till vad som passar er bäst. Vanliga lösningar: plastback, hink, hink med lock, hink med vatten och lock, tvättpåse, ikea-kasse.

När man är iväg från hemmet är det smidigt med en PUL-påse att lägga de använda blöjorna i (liksom för dagispersonalen). En vanlig plastpåse fungerar också.

Läs mer -> vanliga frågor + tips